2015. április 2., csütörtök

Borzonttól Budapestig - Baricz Gergővel

Anno 6. rész (2012-03-15)

Szerencsét próbált a székely fiú, majdnem megnyerte az X-faktort, jelenleg pedig saját albumát tervezi.
Az országos X-Faktor turné szegedi állomásán, a Városi Sportcsarnokban jutott idő egy rövid beszélgetésre Baricz Gergővel, aki éppen kifújta magát az öltözőben, két színpadralépés között.

- Szia Gergő! Hogy érzed most magad?
- Köszönöm, nagyon jól vagyok! Amúgy 2009-ben jártam utoljára Szegeden a SZIN-en, a Dómban pedig egy ismerős papnál, lévén a családom nagyon vallásos.
- Hogyan bírod a pörgést, a turnézást?
- Jól bírom. Nem munkának tekintem, csak egyszerűen élvezem, hogy van mit csinálni.
- Mi változott a műsor óta az életedben?
- Egyelőre több szabadidőm van, mint a műsor alatt, de ez hamarosan meg fog majd változni.


fotó: Hegedűs Sándor

- Egy határon túli kis faluból, Borzontról származol. Hogyan szoktad meg a nagyvárosi, pesti életet?
- Én igazából nem éreztem, hogy Budapesten lakom, hiszen ahol meg kellett jelennünk, oda általában vittek minket, magából a városból nem sokat láthattunk a szoros napirendünk miatt.
- Valóban magadtól, autodidakta módon tanultál énekelni és gitározni?
- Igen, és hegedülni is! Ezt már szinte teljesen elfelejtettem sajnos, de még van egy pár dolog a fejemben…
- A tehetségkutató versenyzői közül úgy láttam, hogy nem igazán kellett téged tanítani, belőled természetes módon jött az, amit a színpadon mutattál. S korábban sem mások képeztek téged, hanem egyszerűen a Jóistentől kapott tehetséged áradt belőled.
- Véleményem szerint senkit sem lehetett megtanítani a műsor 3 hónapja alatt zenélni, énekelni, táncolni. Mindenki azt mutatta a színpadon, ami saját magából jött, amit ki tudott hozni magából.


fotó: Hegedűs Sándor

- Hogyan képzeled el a jövődet? A turné végeztével szeretnél lemezt készíteni?
- Én már most saját album készítésén gondolkodom. Olyan lemezt csinálnék, ami kötetszerűen szerkesztett, egységes hangulatú és jelentésű. Nem olyan albumot szeretnék, amiből kiemelhető egy dal, ami kiszakad a környezetéből, és nem is csak egymástól távol álló dalokat szeretnék összezsúfolni. Távolabbi tervem, hogy majd minden későbbi albumom különbözzön egymástól.
- Az első albumodat milyennek képzeled?
- Egy „átlagos” albumot szeretnék, ami mégis engem tükröz, azt adja vissza, ahogyan én látom a világot. A következő lemezen már valószínűleg valami mélyebb témát fogok megérinteni, feldolgozni.
- Kováts Verával tervezel duettet a lemezre?
- Tervben van, de még azt sem tudom pontosan, hogy milyen dalok lesznek a lemezen. Verával tervben van egy duett is, de hogy mi sül ki belőle, az csak a jövő zenéje.


fotó: Hegedűs Sándor

- Előadóként szólóban képzeled el a jövőt?
- Zenekart mindenképpen szeretnék, de úgy, hogy mögöttem álljanak. Az a tapasztalatom az együttesben zenéléssel – volt három is, akikkel próbálkoztam – , hogy ha nagyon befolyásolnak vagy elnyomnak a többiek, akkor el szoktam veszni, és ez nem túlságosan jó nekem. Olyankor minden tagnak próbálok megfelelni, de senkinek sem tudok. Szólóban ilyen szempontból jobban tudok érvényesülni.
- Milyen típusú koncerteket szeretnél majd?
- Többféle tervem van ezzel kapcsolatban is. Magyarországon nem olyan nagy a közönség, hogy érdemes lenne csak egyféle, egytípusú koncertekben gondolkozni. Szerteágazón szeretném ezt művelni, minél több dolgot megérinteni. A tehetségkutatóban nem is az éneklés volt a legfontosabb, hanem az, hogy ott legyek, jelen legyek, elérjek dolgokat, és úgy érzem, ez össze is jött. Előadóként, a színpadon, a koncerteken sem csak az éneklésre fektetem a hangsúlyt. Egyszerűen kikapcsolom az agyam, hogy ne gondolkodjak és csak árasszam magamból, ami jön.

Nemrég felkérték Gergőt, hogy dolgozza fel Leonard Cohen, kanadai dalszövegíró egyik dalát, a Dance Me To The End of Love-ot. Az ehhez készült videó tegnap került fel a Recorder honlapjára, s ezzel egyidőben a Leonard Cohen’s Old Ideas with New Friends -sorozat hivatalos oldalára is, olyan előadók feldolgozásai mellé, mint a Cults, a Cold War Kids vagy Nicole Atkins.
Nézzétek, hallgassátok!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése