2015. április 2., csütörtök

ASLI 2011 – American Summer Leadership Institute


Anno 4. rész (2011.július)


 A Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar közös szervezésében, Szeged Egyesült Államokbeli testvérvárosából, Toledóból (Ohio állam) ötfős oktatói delegáció érkezett Szegedre 2011. július 2-án.
A Lourdes College neves szakemberei nyári egyetemi foglalkozások és közös szabadidős programok keretében egy hetes kurzust tartottak egyetemistákból, főiskolásokból és középiskolásokból álló csoportoknak az amerikai kultúráról, oktatási rendszerről és módszerekről.

A programban nekem is szerencsém volt részt venni, s megismerni öt csodálatos, elhivatott amerikai tanárt; név szerint Dr. Paul D. Longenecker-t, Dr. Dariel Jacobs-ot, Patricia K. O’Connell-t, Medea Loibl-t és Adam Longenecker-t. Öten öt nap alatt próbáltak nekünk, magyar nebulóknak olyan ismeretanyagot átadni, mellyel nemcsak magunkat ismerhetjük meg jobban, s a többieket, akikkel együtt dolgoztunk, hanem mi, a következő generáció a Szeged-Toledo testvérvárosi kapcsolatot is tovább erősíthetjük. Hétfő reggel, a projektmunka kezdetekor nem csalódtam: széles amerikai mosolyok köszöntöttek. Habár péntekre nemcsak mi, a tanárok is elfáradtak, a mosoly végig kitartott. A délelőttönkénti kemény munkát játékok, városnéző programok színesítették: bemutattuk a REÖK-palotát, Móra Ferenc Múzeumot, Szent István víztornyot, Vadasparkot, Alsóvárosi Tájházat, s a Függetlenség Napját is együtt ünnepeltük. Amerikai oktatóink ámultak a szegedi építészet remekeitől, s nehezen, de megpróbálkoztak pár magyar szó tanulásával: 'Köszönöm' jól ment, de a 'baracklé' már kevésbé. A munkát négy csoport előadása zárta Oktatás és művészet, Nyelvek, Kultúra és kommunikáció és Üzlet témákban. Én a kultúra csapatát erősítettem, melyben az egyetemi újságírás témakörében Toledo-i Egyetem újságját, az Independent Collegian-t hasonlítottam össze a TŰ magazinunkkal. Természetesen hatalmas különbségeket fedeztem fel, de ez nem volt meglepő, hiszen az IC történelme az I. világháborúig tekint vissza. Többek között a divat, hagyományos ételek, film és zene, angol és amerikai dialektusok is terítékre került projektjeinkben. Délután a Városházán vehettük át okleveleinket.
Meg kell említenem Tóth Károlyt, önkormányzati képviselőt, a Toledói Baráti Egyesület elnökét, és a JGYPK Szakképzési Központ programigazgatóját, Dr. Papp Tibort, a külügyi referenst, valamint Dr. Szondi Ildikó képviselőt, akik nélkül nem jöhetett volna létre a program.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése