2017. április 10., hétfő

Processione della Beata Vergine Addolorata - a pszichedelikus vallási élményTegnap 5 kilónyi cuccal a hátamon, fényképezőgépemmel a nyakamban pont beleütköztem a tömegbe és a menet kezdetébe…. Először 2 fotóssal egy helyen álltam és próbáltam ellesni a fogásokat, ismerkedtem a helyzettel, a tömeggel…A kapucínus templomtól indult a menet, középen a fekete Madonna, előtte bal és jobb oldalon 2 sorban a fekete csuhába öltözött férfiak hosszan kígyózva, míg a Madonnát arcukat fekete ruhával cipelő ijesztő benyomást keltő alakok, akik váltották egymást…..állítólag délután 5 órakor kezdődtek az események, és éjfél után értek véget. 


A Madonnát jobbról balról őrök őrzik végig….és a cipelés könnyítése érdekében hullámzó mozgással viszik. A Madonnát egy kupola követi, amit cölöpökön 10 férfi szintén hullámzó mozgással visz előre és cölöpöt a földhöz kopogtatva jelzik a megállást.


 Dél-olasz stílusban a fekete „testvérek” közben nincsenek átszellemülve, beszélgetnek ismerőseikkel, akikkel talán rég nem találkozott….főleg a fiatalabbak. Míg az idősebbek csendesebben, komolyabban sétáltak….

 
 10 óra körül, mikor már éhes voltam és álmos, fájt a hátam ott akartam hagyni a menetet….de egyszerűen vitt a tömeg, néha azon vettem észre magam, hogy nem tudom hol vagyok és mit csinálok, de mennem kell….követni a Madonnát végig….nem tudtam levenni róla a szemem és a zenekar, mely a Madonnának és a tömegnek játszott, a zene üteme adott erőt a lábaimnak és a tömeg sodrása nem engedte, hogy minden következő sarkon elhagyjam a menetet. 


 Pszichedelikus élmény volt. És nagyon emberi. Az olaszok valahogyan mindennapi dologként élik meg a vallásukat és tisztelik azt. Egynek éreztem magam a sok idegen között, de nem idegenként meneteltem. Nem szóltam senkihez, mégis éreztem az együvé tartozást. Egyedül voltam, mégsem magányos. Miközben a keskeny utcákon néha lépésben, néha a tömeg mögött surranva követtem a Madonnát, keresztet vető emberek hullámai között találtam magam. Úgy éreztem, mintha kicsit nekem is szólna, mintha kicsit kapnék a Madonnának szóló áldásukból, tiszteletükből, pedig egyáltalán nem nekem szólt. Habár vagy 500 képet előttem, nem tudtam kivonni magam a pátosz alól, és éhesen, hátamon nehezet cipelve is képes voltam átérezni azt, amiről legendákat hallottam csak eddig és ahogyan elképzeltem, ugyanolyan volt átélni; az olaszok mérhetetlen vallásosságát, amit közösségi élményként élnek meg.


 A cél előtt, éjfél után már nagyon fáztam, úgy döntöttem, az utca másik felén megvárom a Madonnát, elbúcsúzom Tőle és hazamegyek. 


Előtte a fekete csuhások által állt út közepe felé próbáltam bemenni és fotót készíteni, de egy idősebb alak odajött és azt mondta, nem mehetek be az útra. Tudomásul vettem, hogy ez a Madonna szent útja és senki sem mehet elé, csak utána. 


Péntektől tehát megkezdődött a Szent Hét, a Húsvét és azelőtti események hete.

Buona Settimana Santa per tutti!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése